Des del passat dissabte 28 d’agost, la ciutat de Vic compta amb un nou gegant que representarà un treballador de les antigues adoberies. La figura, que mesura poc més de 3 metres d’alt i pesa uns 30 quilos, es va presentar dissabte en una festa popular que es va iniciar al Museu de l’Art de la Pell i que va finalitzar al barri de les Adoberies.
El nou gegant es diu Quel l’Adober, i està inspirat en un treballador de les antigues adoberies, vestit amb una gorra, una camisa i un davantal de pell. A la mà hi porta un ferro de descarnar, una de les eines més característiques d’aquest ofici. L’ha construït el taller Gabins de Torelló a partir de fotografies i documents històrics.
L’elecció del nom s’ha fet per votació popular, recollint propostes entre els visitants del Museu i els participants a la Mostra d’Entitats de Vic.
L’acte de presentació es va emmarcar dins de la diada del Gremi d’Adobadors d’Osona. Va començar d les 5 de la tarda al Museu de l’Art de la Pell, punt de sortida d’una cercavila conduïda per l’animador Joan Petit que va recórrer els carrers de la ciutat fins a finalitzar al barri de les adoberies. A la cercavila hi participà també en Tonet Blanquer, el gegant de la ciutat d’Igualada que li va fer de padrí, i els capgrossos i els gegants de Vic, donat que la Comtessa d’Osona li feu de padrina. Els grallers de les dues ciutats van posar la música a tot el recorregut.
La corrua arribà al barri de les adoberies prop de les 6 de la tarda. Allà hi van haver els parlaments d’Antoni Ylla-Català –president del Gremi d’Adobadors d’Osona-, Emili Bayón –director del Museu de l’Art de la Pell-, i Josep Rafús –tercer tinent d’Alcalde-, seguits d’un ball conjunt dels gegants. Tot plegat va finalitzar amb un berenar a la casa del Gremi i una visita a l’exposició sobre l’adob de la pell i la història de la festa.
Un any més es va celebrar una missa en sufragi dels agremiats difunts a l’església dels Dolors. Tal com apunten des del Gremi d’Adobadors, malgrat ser una associació de caràcter laic, participen d’aquest acte per mantenir una tradició que està documentada des del segle XV.
La festa es va reprendre més tard amb un concert del músic Pep Poblet. El saxofonista va escollir en aquesta ocasió un format intimista, un duet de saxofon i piano, amb el qual interpretà temes del seu últim disc Saxology i també temes de treballs anteriors. Segons el músic, aquest format és el que s’adiu més amb l’escenari privilegiat de les adoberies.
Per a més informació podeu contactar:
Museu de l’Art de la Pell
93 883 32 79
mapvic@interausa.com, rosclm@diba.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada