28 d’abr. 2011

ES DONEN A CONÈIXER ELS GUARDONATS DEL XXIII PREMI NACIONAL D’ARTESANIA RAMON BARBAT I MIRACLE

Es reuneix a Valls el dia 20 d’abril de 2011, a la seu de la Fundació Ciutat de Valls, el jurat nomenat per determinar el XXIII Premi Nacional d’Artesania Ramon Barbat i Miracle, format pel senyor Ramon Bordes, director de l’Escola d’Art de Tàrrega, el senyor Francesc Vilà, president de l’Associació d’Artesans de l’Alt Camp, el senyor Esteve Armengol en representació de la FAAOC, la senyora Núria Farré en representació de l’AFAD, el senyor Josep Cunillera guanyador del Premi Nacional en l’edició anterior, el senyor David Places i el senyor Xavier Villas, responsable d’activitat cultural i director d’Artesania Catalunya de la Generalitat de Catalunya, respectivament, que actuen com a presidents del Jurat i el senyor Jordi París en representació de la Fundació Ciutat de Valls, que actua com a secretari:

El Jurat fa constar que el Premi pretén estimular el nivell dels oficis, promocionant i estimulant l’evolució formal i funcional de les obres.

PREMI NACIONAL
Després d’una àmplia deliberació, s’ha decidit atorgar el Premi Nacional dotat amb 1.800 euros a l’obra Miramar, d’Ester Luesma i Xavier Vega, de Barcelona per la recerca realitzada i la seva excel·lent aplicació, resultat de la col·laboració directa amb el client i desenvolupant una potent sinèrgia amb el món de l’alta gastronomia, aconseguint dotar de valor afegit a l’experiència final del comensal.

Alhora es decideix atorgar una menció especial a l’obra Moble secreter escultura de Jordi Fargas Roger, de Castellterçol per la seva excel·lent reinterpretació contemporània del mobiliari modernista, proposant alhora una exploració dels espais amagats amb molt bon ofici.

PREMI COMARCAL
Es decideix declarar desert el Premi Comarcal.

EXPOSICIÓ D’ARTESANIA
L’exposició de les obres participants al XXIII Premi Nacional d’Artesania Ramon Barbat i Miracle s’inaugurarà aquest divendres 29 d’abril a la Sala Sant Roc a les vuit del vespre i es podrà visitar fins el 15 de maig.

Sala Sant Roc (Antic Hospital de Sant Roc)
C. Jaume Huguet, 1 – 43800 VALLS
Horaris: Dilluns (tancat). De dimarts a dissabte (de 19h a 21h) – Dissabte (també de 12h a 14h) – Diumenges i festius (de 12h a 14h).

Per a més informació trucar al 652661151 (secretaria Fundació Ciutat de Valls).

MOSTRA DEL TREBALL ARTESÀ DE MONTORNÉS DEL VALLÉS

DATA: dissabte, 30 d'abril de 2011

HORARI: de 10 del matí a 8 de la tarda

LLOC: Plaça de Pau Picasso (Montornés del Vallés)

Aquesta fira està coordinada des de la FAAOC, gràcies al conveni signat amb l'Ajuntament de Montornés del Vallés. La Comissió de Fires de la FAAOC ha seleccionat els 8 tallers artesans (federats) que participaran. A més a més de la venda directa al públic, el taller artesà farà una demostració del seu ofici.

La FAAOC farà fotografies i un audiovisual de la fira, per tal de promocionar, el treball dels nostres artesans participants, en els diferents espais que tenim (web, blog, facebook i youtube).

Hi participen:

FERRAN COLLADO (Vidrier) www.vidrescollado.com

TERESA ALTÉS (Patchwork) www.altesartesania.blogspot.com

ESMALTES AL FUEGO (Esmaltador) www.esmaltesalfuego.com

MARIAN REYES VIVÓ (Teixidora) www.entramats.com

PATI VEGA (Joiera) www.pativega.com

JOSEP MERCADER (Cisteller) josepnic03@yahoo.com

QUECOSA PECOSA (Teixidora) www.quecosapecosa.blogspot.com

NÚRIA SOLEY (Ceramista) www.nuriasoley.cat

Inauguració a Artesania Catalunya, 4 de maig a les 19,30h

Ens complau convidar-lo a la inauguració de l’exposició “25è Aniversari de l’ACC” que tindrà lloc el proper 4 de maig a les 19,30h a la seu d'Artesania Catalunya; carrer dels Banys Nous, 11. En aquest vincle trobareu el díptic de l’exposició: http://artesania-catalunya.com/pdf/banner/expo_ACC.pdf

Atentament,

Artesania Catalunya

Consorci de Comerç, Artesania i Moda

Departament d’Empresa i Ocupació

Banys Nous, 11 | 08002 - Barcelona | Tel. 934674660 | Fax 934674670

info@artesania-catalunya.com http://www.artesania-catalunya.com/

26 d’abr. 2011

La pluma de Pedro Pérez: Inculcar ilusión

No es más grande quien más ocupa sino quien más espacio deja cuando se va. Aplicado a nuestro sector, podríamos decir que el espacio que ocupan nuestras joyerías es enorme, pero cada vez que una se va deja un vacío irrellenable. Nuestros joyeros se movían en torno a una ilusión más que a una profesión y eso les está pasando factura.

¿Por qué los hijos no quieren continuar? Porque han perdido la ilusión, si es que algún día la tuvieron. Sus padres vivieron otras épocas, otras modas, otras formas que hoy ya no tienen valor. Ellos dicen que todo volverá; no lo dudamos, pero de otra manera, jamás será igual.

Hoy nuestros niños tienen otras costumbres hasta en los juegos. Desde que nacen viven en la era de las redes sociales, no de los juegos colectivos. Todos a muy corta edad manejan desde el mando de la tele hasta el ordenador como si hubieran nacido para ellos, y ven y se familiarizan con las costumbres globales. El mundo se les hace pequeño. No tienen que estudiar geografía para conocer el universo. Les entra por los ojos.

Con el consumo de productos pasa lo mismo. No vale quererles vender lo que nos gusta a nosotros. Ellos saben lo que quieren y con lo que cuentan para adquirirlo. Pero insistimos, en cada edad, en cada etapa de la vida, lo que hay que inculcar es ilusión, es alegría, es estado de bienestar… Porque hacer llorar es fácil, en cambio hacer reír cuesta un poco más.

En plena tormenta de esta crisis, hay joyerías que es un espectáculo verlas vender y otras que da pena mirarlas. Lo lamentable es que las primeras se cuentan con los dedos de las manos y las segundas tienen varias cifras.

No cabe ya más espera, la hora de la verdad ya pasó a nuestro lado y si no hemos sabido aprovecharla, hoy empieza a ser tarde. Nos hemos dejado llevar por la corriente y esta nos ha arrastrado como un tsunami, hemos seguido a las masas y estas nos arrastraron a un precipicio.

El sector empezó ya su recuperación, al menos para los innovadores, los que han sabido desviarse y meterse en la nueva autopista que no es sólo de información, sino también de formación, consumo, nuevo estilo, etc…

Y la innovación no ha de estar sólo en el producto, también pasa por el establecimiento. El cliente entra cuando sabe que se va a sentir cómodo, que va a encontrar lo que busca y si no lo tienen se lo localizan, porque sabe que tiene precios adecuados a su bolsillo, y le gusta el ambiente que le rodea. No quiere sorpresas, sobresaltos, disgustos por haber comprado lo que no buscaba.

Insistimos en que el todo para todos es como en política el café para todo, eso ya pasó de época, fueron otros tiempos. El establecimiento de joyería ha de saber quién es su clientela antes de comprar producto. Hoy no vale comprar para esperar a que te lo vengan a pedir.

Las formas y las fórmulas son otras, simplemente hay que buscar y adecuarse cada uno a la que mejor se adapte .Y dejemos de ver enemigos competidores en el bosque. Veamos aliados en el modo de hacer negocio.

III Jornades tècniques INTROART - Part 5

Luesma Vega guanya el Premi Nacional d'Artesania Ramon Barbat i Miracle

La col·lecció de plats pel restaurant Miramar de Paco Perez realitzada per Luesma Vega amb estreta col·laboració amb el cuiner guanya el Premi Nacional d'Artesania Ramon Barbat i Miracle en la seva 23ª edició.

Fundació Ciutat de Valls

21 d’abr. 2011

VI edición de los Premios Nacionales de Artesanía



Premio Nacional de Artesanía al conjunto de una obra con una trayectoria consolidada y ampliamente reconocida.

Premio Producto al mejor producto o colección de los dos últimos años.

Premio Innova a productos y actuaciones innovadoras de los dos últimos años.

Premio Promociona para Entidades Privadas a entidades u organismos privados que hayan contribuido a la promoción del sector.

Premio Promociona para Entidades Públicas a entidades u organismos públicos que hayan contribuido a la promoción del sector.

¡Esperamos tus candidaturas!

Fundación Española para la Innovación de la Artesanía

Lagasca 134 - 1º dcha.

28006 Madrid - España

Tel. +34 91 561 02 62

Fax +34 91 563 37 88

fundesarte@premiosnacionalesdeartesania.com

www.premiosnacionalesdeartesania.com

III Jornades tècniques INTROART - Part 6

14 d’abr. 2011

Concurs de ceràmica de Sant Julià de Vilatorta

Us recordem que hi ha obert el període d'inscripció pel seu 3r Concurs de Ceràmica "Memorial Joan Capdevila", que se celebrarà en el marc de la Fira"El Tupí" el 28 i 29 de maig de 2011.

El plaç d'inscripció finalitza el proper divendres 28 d'abril de 2011.

Esperem la vostra participació i la vostra col·laboració en la difusió del concurs.

Atentament,


Os recordamos que está abierto el periodo de inscripción para su 3r Concurso de Cerámica "Memorial Joan Capdevila", que se celebraré en el marco de la Feria"El Tupí" el 28 y 29 de mayo de 2011.

El plazo de inscripción finaliza el póximo viernes 28 de abril de 2011.

Esperamos vuestra participación y vuestra colaboración en la difusión del concurso.

Atentamente,


Roser Godayol Subirana

Centre d'informació de l'Espai Natural

Guilleries-Savassona

Sant Julià de Vilatorta

Tel.: 938 122 786 / 938 122 179

L’Artigiano in Fiera 2011

16ª Feria Mercado Internacional de Artesanía

Milán, 3 – 11 de Diciembre


Nos complace presentarle un evento único al mundo, L’ ARTIGIANO IN FIERA, la feria de artesanía y cultura más importante a nivel Internacional que se celebra en La feria representa un momento de encuentro para conocer la cultura artesanal de todos los países del mundo una atmósfera única en su genero.


El verdadero protagonista de este evento es el artesano que a través de su propio trabajo puede transmitir las tradiciones de su País y entrar en el mercado italiano estableciendo relaciones comerciales con nuevos clientes.


Un éxito garantizado por la gran afluencia de publico (3 millones de visitantes) que cada año acude al salón buscando nuevas ideas para Navidad.


Datos de la pasada edición:

140.000 metros cuadrados

2.781 Expositores

54 Restaurantes típicos

107 Países presentes de los cuales 27 Países de Europa y 80 Países del Mundo

3 millones de visitantes


www.artigianoinfiera.com


La con la finalidad de rebajar costes.organiza la participación de las empresas españolas para AF y asesora a los empresarios en todos los trámites necesarios de forma totalmente gratuita.


Si está interesado en participar, le invitamos a enviarnos la solicitud de admisión en adjunto cuanto antes, ya que el espacio está limitado por países, indicando su preferencia de espacio. Además para cada expositor necesitamos:


- las fotos de los productos

- una copia del carné de artesano


Esperamos que este proyecto pueda ser de su interés y quedamos a su disposición por lo que pueda precisar.


Contactar con:

Emanuela Esposito: emanuelaesposito@camaraitaliana.com


Un cordial saludo,

Maria Rita Scarano

Dpto. Ferias

ferias@camaraitaliana.com

Cámara de Comercio Italiana - Barcelona

Avda. Diagonal, 419, 1º2ª - 08008 - Barcelona

Tel. +34 93.318.49.99

Fax +34 93.318.40.04

www.camaraitaliana.com

La Pasta

Inauguració: 19:30h - 15 d’abril de 2011.
Lloc: Sala ACC (Associació Ceramistes de Catalunya)
Dr. Dou, 7 - Barcelona
Tel. 933176906
Període: del 15 d’abril al 19 de maig de 2011

Vos envie informació de la pròxima exposició en la que participe, en aquesta ocasió serà a la Sala ACC (Associació Ceramistes de Catalunya).

L’exposició duu per títol La Pasta.

Som un col·lectiu als que ens uneix la passió per aquesta matèria tan primitiva com és la terra amb totes les seues variants; gres, refractari, porcellana, terracota...i que ens permet expressar les nostres inquietuds amb aquest llenguatge tant plàstic.

Arcadi Blasco en la introducció al catàleg diu:

POSSIBLEMENT, en els últims temps, s’està parlant de ceràmica mes que mai. Apareixen revistes, exposicions, catàlegs, angles insòlits, visions originals al voltant de la nova aportació dels ceramistes. Tot això esta molt be, donat que significa que quelcom és viu i no es tan sols una referència al objecte utilitari, a l´ ornamentació, a la arqueologia.. Que ja son molts els que a la ceràmica li dediquen les seves cavil·lacions; feliçment i de manera afortunada amb vocació apassionada que a l a llarga seran bons els resultats.

Des de sempre ha estat reconegut el fet de que el nivell dels pintors i escultors espanyols és elevat. I ho segueix sent.

Ens ha tocat assistir als inicis d'aquest nou concepte de la ceràmica. La ceràmica com a tècnica AL SERVEI DEL CREADOR PLÀSTIC, més enllà del recipient utilitari u ornamental, de l'atuell exquisit, de la textura matèrica insòlita; la ceràmica com la transformació dels materials per mig del foc al exclusiu servei de la creació plàstica.

Tenim una mostra eloqüent en esta exposició de nous ceramistes.

Es va teixint el teixit i s'apropa el dia en que la ceràmica sigui una expressió plàstica capaç com cap altra, de totes les possibilitats que pot donar esta transformació dels materials. la forma i el color en l'espai, amb l’espontaneïtat de la pintura, sense la seva ficció; la rotunditat de l’escultura més el concepte espacial de l'arquitectura, el buit. I amb la màgia afegida del foc dominant.

Vos desitge el millor per a un futur brillant.

Arcadi Blasco

L’exposició segueix la itinerància prevista; Pontevedra, Màlaga, Barcelona, Onda (Castelló), Dos Hermanas (Sevilla) i Aveiro (Portugal). Amb el total suport de les entitats receptores i que vull agrair públicament.

Cristina Guzman Traver
V. Remei, 18
E-46960 Aldaia (València)
Tel +34 961514598
cristina-guzman@terra.es
www.cristinaguzman.com

La "cara oculta" de Mijoart

11 d’abr. 2011

XVIIIº FIRA DE LA TERRISSA DE LA GALERA, LA TRADICIÓ!!!


Convocatòria Premis ARTFAD d'Arte i Artesania Contemporània

ARTFAD 2011

Premis d’Art i Artesania Contemporània. Consulta les bases i inscriu-te

Premios de Arte y Artesania Contemporánea. Consulta las bases e inscríbete

Contemporary art and artisanship awards. Competition conditions and entry form



www.a-fad.org

Plaça dels Àngels, 5-6
08001 Barcelona
T. 93 443 75 20
info@a-fad.org
http://a-fad.blogspot.com

Feria de Antigua (Fuerteventura) 2010

Aleph news...

Se ha abierto la inscripción para el "CURSO DE FUSING INTENSIVO" a cargo de Eduardo Nieto y Antonio Sciacca

“En este curso intensivo de tres días, se aprenderán diferentes técnicas básicas y avanzadas (teóricas y prácticas) de la vitrofusión, el conocimiento de los vidrios (float y Bullseye), la creación de diferentes efectos y su utilización, motivos decorativos con la estética del vidrio soplado, recuperación y reciclado de retales para la obtención de nuevos vidrios,el aprovechamiento y mejor utilización de los materiales y todo lo imprescindible para comenzar a realizar piezas en vidrio con esta fascinante técnica.”


Reciba un cordial saludo
Eduardo Nieto - Antonio Sciacca

ALEPH Taller-ShowRoom S.L.
C/ Roca i Umbert 5, bajos
08907 L'Hospitalet de Llobregat (Bcn)
Tel/Fax 0034 932600687
Tel 0034 930002669
Movil 0034 663586046
www.talleraleph.es

Mimar

TISSATGE

Paquets que vull llençar. Interios per habitar...


8 d’abr. 2011

Inauguracions a Artesania Catalunya

Benvolgut/da,

Volem informar-te de que el proper 12 d’abril a les 18h inaugurem la mostra Use a book, IV Festival del llibre d’artista i de la petita edició, en el següent vincle veuràs el tríptic amb la informació sobre l’esdeveniment i les diferents activitats programades: http://artesania-catalunya.com/pdf/banner/festival_llibre.pdf, tanmateix el dia 13 d’abril a les 19.30h inaugurem l’exposició Trajectes, col·lectiu d’artesans d’Osona, en el següent vincle veuràs el díptic amb la informació sobre l’esdeveniment i les diferents activitats programades: http://artesania-catalunya.com/pdf/banner/expo_trajectes.pdf

Ens agradaria compartir amb tu aquests esdeveniments.

Atentament,

David Places i Balsalobre
Tècnic d’Activitat Cultural
Artesania Catalunya
Consorci de Comerç, Artesania i Moda
Departament d'Empresa i Ocupació
Banys Nous, 11 | 08002 - Barcelona | Tel. 934674660 | Fax 934674670

XXI FIRA DE MARTORELL

Ens complau presentar-los la XXI FIRA DE MARTORELL, que tindrà lloc els propers dies 23 i 24 d’abril de 2011 al recinte firal de Ca n´Oliveras.

La nova imatge que es vol donar a la fira es una imatge mes propera al públic i que sigui vistos amb activitats diverses.

Fer una fira que contingui:

Espai lúdic:
On la canalla pugui estar entretinguda i no siguin una fira nomes per la gent gran.
El món del reciclatge.
Amb tallers dinàmic durant tot el dia amb tècnics mediambientals.

Mostra gastronòmica:
Restaurants i productors directes amb productes de país.

Mostra d’artesania:
Un lloc on es pugui gaudi de la transformació de les mataries primes, on la gent pugui reconèixer el esforç de una cosa feta a les mans amb cura i dedicació.

La fira es complementa amb un espai per les entitats, i comerç local.

Esperem conta amb la vostre presencia i no dubteu que podreu gaudir de un servei satisfactòria perquè la vostre instancia sigui positiva.

Manel Costa
Movil: 666 515 808
tlopez@ludicservis.com
c./ Coll i Pujol, 71
08912 - BADALONA (Barcelona)
tf./ 93 383 39 59
Fax/ 93 398 13 26

Trajectes, Col·lectiu d'Artesans d'Osona

Introart d’Osona, el MAP de Vic i l’Escola d’art de Vic han organitzat una exposició d’artesania contemporània d’Osona a la sala d’art d’Artesania Catalunya titulada Trajectes.

En l’exposició “ TRAJECTES” al Centre d’Artesania de Catalunya, IntroArt, Associació d’Artesans d’Osona, ofereix els resultats del treball que onze artesans han realitzat en un trajecte des d’un concepte estètic a un altre, sempre amb un estret vincle amb el territori d’Osona, La tradició a Osona ha deixat una molt bona herència, amb magnífiques obres d’artesania creativa, a voltes dissenys anònims arribats després de generacions; formes que s’afirmen en la funció. A Osona, com en qualsevol part del món occidental, els grans canvis de l’últim segle estableixen nous reptes i conceptes,
noves necessitats i maneres de viure. El col·lectiu d’artesans d’Osona és un col·lectiu viu, inquiet i innovador, alhora que està del tot compromès amb els valors tradicionals i lluita per la supervivència del patrimoni cultural que ha heretat.

Aquest “TRAJECTE” (camí que es recorre en anar d’un punt a un altre) és una proposta creativa encaminada a relacionar la tradició i la contemporaneïtat. La mirada contemporània ens obre a establir empaties amb el moment que vivim i a crear la nova artesania des de nous paràmetres estètics. Una renovada mirada que ens afecta a tots, tant productors com consumidors. Amb aquesta exposició també es vol suggerir com l’artesà pot adaptar-se al mercat actual sense perdre els trets que defineixen el seu ofici. Innovant, dissenyant i reinterpretant la història per adaptar-la als nous temps i aportant, més enllà de la funcionalitat, creativitat.

La inauguració de l’exposició Trajectes. Col·lectiu d’artesans d’Osona tindrà lloc a Artesania Catalunya, Carrer dels Banys Nous, 11 – Barcelona el 13 d’abril de 2011 a les 19.30h que comptarà amb una performance inaugural amb la direcció de Jordi Torres.

Contactes
Judith Camps, presidenta d’Introart 938505296
Pep Madrenes artesà i comissari de l’exposició 679600961

7 d’abr. 2011

Solidaridad con Japón

Desde el Museu del Càntir de Argentona estamos preparando algún acto de solidaridad con el Japón, pensando en ayudar a los ceramistas de este país afectados por el terremoto y el tsunami, especialmente los de los centros alfareros de Kasama y Mashiko, al norte de Tokio y no lejos de Fukushima.

El Museo del Càntir ha tenido relaciones con diversos artistas japoneses (algunos residentes en Catalunya), con los cuáles ya hemos contactado para llevar a cabo alguna acción solidaria, como Yuhki Tanaka, Chisato Kuroki y Yukiko Murata. La idea es realizar actividades de sensibilización y recogida de dinero a finales de abril.

Saludos cordiales,

Oriol Calvo Vergés
Director Gerent
Museu del Càntir d'Argentona
Plaça Església, 9 - 08310 Argentona (Barcelona)
www.museucantir.org
Tel. 00 34 - 93 797 27 32

Mercado LOL

5 d’abr. 2011

Magda Polo: "El Romanticismo es el periodo musical más subyugante"

Publica Historia de la Música, un recorrido iluminador por los ritmos de dos milenios

DANIEL ARJONA | Publicado el 04/04/2011

En su último libro la profesora Magda Polo (Manlleu, Barcelona, 1965) se arriesga a cifrar en 200 páginas toda la historia musical de la humanidad. Y sale bien parada del reto. En Historia de la Música (Universidad de Cantabria), que suma ya dos ediciones, recorre con una visión tan erudita y pluridisciplinar como accesible y clara, las diferentes etapas de la evolución musical, de las músicas griegas y romanas al rock'n'roll, pasando por la ritmos litúrgicos y profanos de la Edad Media, la polifonía renacentista o el nostálgico romanticismo musical.

Pregunta.- Borges decía que la música es el arte más pleno porque en ella fondo y forma se confunden...
Respuesta.- Estoy de acuerdo en que la música es el arte más pleno, excelso, sublime. Aunque no siempre fondo y forma se confunden o, mejor dicho, se funden íntimamente. Hay una música en la que el fondo y la forma son una sola cosa, esta música es la música pura que se da en ella misma y para sí misma, pero hay otros tipos de música, que se encuentran en las antípodas de la pura, en las que el fondo y la forma son divergentes pero que también son música y "buena música". De todas formas, es lógica la afirmación de Borges, dados sus gustos musicales: en música clásica, gran amante de Bach y Brahms, músicos en los que fondo y forma se unen en un Todo, y en músicas tradicionales o folclóricas, gran entusiasta de los tangos de Arolas y Greco, abanderados del primer tango o tango primitivo, antes de que, según Borges, Gardel lo hiciera entrar en total decadencia. La unión del fondo y la forma del tango que deleitaba a Borges residía en la nostalgia o en la recuperación del sabor de lo perdido.

P.- ¿Va retrasada la historia de la música, como afirman algunos estudiosos, respecto a otras disciplinas culturales?
R.- Deberíamos matizar, en primer lugar, un aspecto importante en esta afirmación y es el hecho de que la historia de la música surge mucho después que la historia de otras artes. De hecho, la historia de la música nace justo en el Romanticismo y gracias a la voluntad de los románticos de recuperar el pasado. En segundo lugar, afirmaría que actualmente no va retrasada sino que corre en paralelo a la creatividad musical. Hoy estamos hablando de músicas avanzadas y ya hay diferentes estudios en el mercado sobre este tipo de músicas. Y también estamos planteando nuevas historias de la historia de la música a partir de relecturas o reinterpretaciones de las historias de la música más emblemáticas, como ocurre con mi Historia de la Música.

P.- ¿Cómo se enfrenta un historiador de la música a la Antigüedad? O mejor, ¿cómo saber cómo sonaba la música en la Grecia Antigua?
R.- Un historiador se enfrenta a la Antigüedad sabiendo que, en muchos periodos históricos, los materiales que va a encontrar son prácticamente nulos. Por lo tanto, el historiador se enfrenta a la Antigüedad teniendo la consciencia clara de que básicamente sus fuentes de trabajo primordiales serán diálogos, ensayos, poemas, vestigios del arte, etc., que nos ayudarán a acercarnos al concepto de música que en ese momento prevalecía. Es totalmente imposible contar con documentos sonoros de la Antigüedad, en todo caso existen documentos de notación musical (la moderna aparece en los primeros tetragramas del siglo X), muchas veces fragmentados, que nos permiten una cierta reconstrucción teórica de cómo debería sonar ese tipo de música. En el caso de la música en la Grecia Antigua existen sólo unos cuarenta fragmentos de himnos que nos acercan a ese mundo, también disponemos de restos de cerámicas o escenas de frisos en los que podemos observar cuáles eran los principales instrumentos, en el caso de Grecia, el aulós (o flauta doble) asociado a Dioniso y la cítara (o lira) asociada a Apolo.

P.- Y del resto de los periodos históricos ¿cuál es el que le resulta más subyugante?
R.- Para mí, el período más subyugante es el del Romanticismo. El movimiento romántico es un movimiento muy rico en todas las manifestaciones artísticas, en el que la música es el arte más abstracto de todos, el que se sitúa en la cima de lo artístico, y el que puede acercar al hombre a lo sublime. La gran ampliación de la orquesta, la máxima expresividad del sentimiento, la exploración de la forma hasta límites insospechados, o las riendas sueltas que desata la imaginación compositiva, por ejemplo, se dan en este período. Pero la música de las primeras y las segundas vanguardias del siglo XX y la de las creaciones de nuestro siglo XXI, que representan una ruptura de lo "romántico" o una exageración del mismo es muy apasionante también.

P.- Atrévase a nombrar al mayor genio de la Historia de la Música y justifíquelo.
R.- Sería totalmente injusta si nombrara a un sólo músico (me podría decantar por Bach, evidentemente), pero si me ciño a que se me pregunta por el "mayor genio", me debo remitir al primer genio musical que se encarna en la figura de Mozart, ya que el concepto de "genio" nace en el siglo XVIII con las importantes aportaciones de Kanten su Crítica de la capacidad de juzgar. Pero es Mozart quien, dentro del clasicismo musical, juega de manera magistral con el material sonoro.

P.- Y en cuánto a la música moderna, ¿algo más o menos de sexo, droga y rock'n'roll?
R.- Respecto a la música moderna hay tres sendas, la de más sexo, más drogas y más rock'n roll como la música del polémico P. Doherty, cantante de Babyshambles, que lideró junto a Carl Barát uno de los grupos más potentes: The Libertines; la de un poco de cada cosa, como la de la actual representante del barroco electrónico Lady Gaga y una tercera vía, totalmente mística, en la que no hay ni sexo, ni drogas, ni rock'n roll, que es la música de meditación, como la del musicoterapeuta americano Arden Wilken.

P.- Desde su privilegiado punto de vista académico, ¿diría que las nuevas tecnologías han asesinado a la música o sencillamente la han teleportado a un horizonte nuevo?
R.- Yo intento tener una visión siempre positiva y optimista de las cosas, ver el lado bueno. En este sentido creo que las nuevas tecnologías nos han pintado un horizonte nuevo, inexcrutable, absolutamente original y potenciador de todo lo musical y de lo extramusical. Así pues, las nuevas tecnologías han posibilitado un cruce de caminos entre muchas disciplinas artísticas, la música, el video... y ahora nos toca a los historiadores y filósofos de la música pensar y describir cuáles son los tonos y colores de ese horizonte.

www.elcultural.es