17 d’abr. 2009

Montgai acollirà la primera fira d´artesania del sabó de Catalunya


www.emporda.info
Diumenge, 26 d'abril

La primera fira d'artesania del sabó de Catalunya se celebrarà el diumenge 26 d'abril a Montgai (Noguera) i comptarà amb més d'una quinzena de parades d'artesans. L'objectiu del certamen és recuperar aquesta tradició i fomentar l'ofici artesanal d'elaborar productes relacionats amb el bany i la higiene personal.

ACN El president de la Diputació de Lleida i alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, juntament amb la directora d'Artesania de Catalunya, Gemma Amat, i la directora del certamen, Teresa Boladeres, han presentat aquest dimarts la nova fira que porta per nom 'Net, Fira del Sabó de Montgai'.

L'Ajuntament de Montgai, juntament amb Artesania de Catalunya, han organitzat aquesta fira vinculada al sabó i als productes complementaris del bany i la higiene personal per tal de recuperar la tradició i alhora fomentar aquest ofici artesanal, que a moltes llars de la població encara es practica.

Gilabert ha explicat que a Montgai la tradició sabonera és molt important, ja que a meitats del segle XIX la població comptava amb una petita fàbrica de sabó, segons el Costumari Català. Aquesta fàbrica es veia complementada amb l'antic ofici dels morcaires, que eren els encarregats de comprar les morques, és a dir, els olis i greixos que després s'utilitzaven per produir el sabó.

La plaça Prat de la Riba de Montgai serà l'escenari de la nova fira. La directora del certamen, Teresa Boladeres, ha explicat que un total de disset parades d'artesans sabonaires, teixidors de tovalloles i draps de fil, manufacturers de saboneres i estris on col·locar el sabó i cerers mostraran els seus productes a tots els visitants. Fins ara, les dones de la població ja han elaborat unes 700 pastilles de sabó que es comercialitzaran el dia de la fira.

A més, s'organitzaran diferents activitats, demostracions i tallers relacionats amb el procés d'elaboració del sabó. Paral·lelament s'inaugurarà l'exposició 'Montgai i el sabó. Morcaires i barrellaires', que es podrà visitar fins al mes de juny a la mateixa població.

La directora d'Artesania de Catalunya ha indicat que aquesta fira és un bon exemple del nou model que han de seguir les fires d'artesania que s'organitzen arreu del país. L'objectiu és crear fires molt especialitzades i vinculades al territori, que es diferenciïn i identifiquin amb altres manifestacions firals.

Gilabert ha afegit que des de la corporació també es vol potenciar aquest tipus de fires que aporten un valor afegit i alhora permeten la comercialització de productes de qualitat. A més, ha recordat que la Fira del Sabó de Montgai és una de les dues fires de les comarques de Lleida que estan reconegudes per Artesania de Catalunya.

Al registre de la Direcció General de Comerç consten 411 fires, de les quals 73 compten amb una participació artesana i 21 d'elles reben l'assessorament i reconeixement d'Artesania de Catalunya. Concretament a la demarcació de Lleida s'han comptabilitzat uns 126 artesans, dels quals 7 es troben a la Noguera i la majoria es dediquen als sectors del tèxtil, la fusta o la restauració. A més, al conjunt de Catalunya hi ha una vintena d'empreses dedicades a l'elaboració de sabó.