3 d’abr. 2009

PICAPEDRER


El fet que a Osona la meitat dels picapedrers tingui el reconeixement de Mestre Artesà i més de 40 anys de dedicació en aquesta activitat, entremig de pedres, buixardes, tallants, escodes, cisells, motllures i paraments mostra l’arrelament d’aquest ofici tradicional que és un dels màxims exponents de l’expressió artesana. Aquests professionals que treballen la pedra tant elaboren una escultura de qualsevol temàtica que dissenyen, dibuixen i aixequen un arc, una escala de cargol o un conjunt de columnes.

Però malgrat tot el bagatge professional són pocs els picapedrers d’ofici que resten en actiu. Els canvis en el món de la construcció han fet batre en retirada molts artesans davant la invasió de materials prefabricats, la substitució de pedra per contraplacats, l’ús d’altres tècniques constructives menys intensives en mà d’obra, etc.

Per tant, molts artesans han hagut de mecanitzar l’obrador sense cap concessió a l’expressió artesana en les produccions. Tot i això, hi ha artesans que han fet una aposta per retornar als materials tradicionals arrelats al territori, apostant per una arquitectura i artesania de la construcció que solucionen amb la seva senzillesa i funcionalitat les actuals problemes de falta d’espai i recursos.
.
Silvia Cordomi
IntroArt
Associació d'Artesans d'Osona.