22 d’abr. 2010

FESTA DE LA MALAVELLA

400 anys després la Malavella torna a Caldes
Caldes de Malavella, 12 d’abril de 2010

El proper dissabte 24 d’abril, des de l’àrea de turisme i promoció de l’Ajuntament de Caldes de Malavella i amb la col·laboració de la Colla Gegantera viurem una jornada diferent, molt caldenca i, el que és més important, intencionadament periòdica: LA FESTA DE LA MALAVELLA.

La voluntat és que aquesta Festa, un referent del folklore de la nostra població, se celebri cada últim cap de setmana d’Abril. Enguany, la programació que està prevista inclou el ball de l’Hereu Riera, presentació de la gegantona “La Malavella”, cercavila de gegants i disfresses, grallers i diables, sopar de graelles i calders, animació medieval i alimentant la temàtica fosca i de bruixeria de la llegenda de la Malavella, celebrarem un mercat nocturn esotèric. Descobriu parades de màgia, pedres energètiques, herbes remeieres, ungüents, espelmes, sabors, tarot, bijuteria, perfums,... en una nit màgica envoltada de llegenda: la de la Malavella.

La figura de la Malavella neix de les llegendes populars

La llegenda de la Malavella se situa a l’indret màgic de l’ermita de Sant Maurici, lloc on es va vèncer a la senyora feudal, una dona vella, dolenta i geperuda, per alliberar al poble de Caldes dels impostos i de la por davant la desaparició constant dels seus infants. Segons diu la llegenda la bruixa de la Malavella tenia un pacte amb el diable mitjançant el qual podia mantenir el poder sobre el vilatans, però sempre i quan cada nit sopés un cor de nen petit. Gràcies a un xicot foraster, en Maurici, qui va descobrir el terrible secret de la bruixa feudal, es va foragitar aquesta mala vella qui mai més va tornar a Caldes.

Caldes de Malavella s’alimenta de la simbologia de la Llegenda de la Malavella, tant és així que la festa petita de la població se celebra per Sant Maurici, en honor al jove que va salvar la població de la mala vella que vivia al castell del costat de l’ermita. En aquets aplec, que se celebra cada 22 de setembre, s’honora al Sant i es fa una gran festa on una de les activitats més importants és la dansa del “ball de l’Hereu Riera” també situada, segons el costumari català, a l’indret de l’ermita de Sant Maurici.

És per aquest motiu que a Caldes de Malavella volem recordar el nostre passat més fosc personalitzat en la figura d’aquesta senyora feudal, lletja i malvada, la BRUIXA MALAVELLA.

PROGRAMACIÓ DE LA FESTA DE LA MALAVELLA

17h. Activitats infantils
Lloc: Carrer de Sant Grau
17 h. Espectacle de Titelles a càrrec de "Els titelles de Júlia"
18 h. Xocolatada, amb la col·laboració del Casal d'Avis Casa Rosa
18 a 19h. Tallers per tothom
- Taller de titelles (bruixes)
- Taller de complements per la cercavila (faixa vermella, mocador bruixes, vareta de bruixa)
- Taller de maquillatge (bruixes, i mauricis/hereus)

19h. Ball de l’Hereu Riera
Lloc: Plaça de l’Ajuntament Nou
19h30. Presentació de la gegantona i cercavila de disfresses
Lloc: Plaça de l’Ajuntament Nou
Cercavila: Carrer Vall·llobera, Carrer Termes Romanes, Carrer Major, Plaça de l’Ajuntament
21h. Sopar de Graelles i Calders: menuts a dojo!
Els guisats de la Malavella: de ronyons, peus de porc, pota i tripa,... amb patates rostides i postres. Tot acompanyat amb pa de malves, begudes i una gran font de vi.
Venda de tiquets al Pub Tèrmic i al mateix punt : 10€
Lloc: Plaça de l’Ajuntament Nou
22h. Entrega de premis del concurs de microliteratura i concert amb Anna Roig i l’Ombre de Ton Chien
Lloc: Jardí d’en Pere Vidal
18h-24h. Mercat nocturn: bruixes i esoterisme
Lloc: Plaça de l’Ajuntament, Carrer Llibertat, Plaça Cruïlles, Carrer Vall·llobera

A més a més, durant la jornada es farà entrega de còmics de la llegenda i la presentació de la Tortada de la Malavella. Veniu a tastar-la i aconseguiu un punt de llibre amb la Llegenda de la Malavella.