13 de març 2009

CERÀMICA


El ceramista és aquella persona que fa ceràmica o l’artista especialitzat en ceràmica. Tradicionalment aquests artesans han creat objectes d’ús quotidià per a la preparació d’aliments i conservació de líquids, tot i que la ceràmica també ha tingut altres finalitats com la religiosa i la decorativa.

En el primer cas, s’han produït peces en sèrie per a un mercat de consum popular provocant sovint una pèrdua del sentit artístic que ha conduït a una situació delicada a causa, d’una banda, de la important competència de la ceràmica provinent d’altres indrets, especialment la Xina, on el cost de producció és menor, i, d’altra banda, la gradual substitució de les peces fetes de ceràmica com a estris de cuina per productes més econòmics i lleugers. Però tot i que la funció crea la forma, aquesta també pot respondre a una inquietud estètica i de peça única i en aquest sentit hi ha certs intents de rejoveniment.

Pel què fa al segon àmbit, el futur de la ceràmica el podem trobar en la construcció, tant en aspectes clàssics i en l’elaboració de paviments, com en derivacions de la tècnica constructiva més modernes.

També cal destacar que la ceràmica d’autor és un sector molt potent a Catalunya que està potenciant el binomi artesania + disseny / tradició + innovació, produint la nova ceràmica contemporània: noves formes per a vells objectes, nous objectes per a una societat del segle XXI.

Silvia Cordomi
INtroArt
Associació d'Artesans d'Osona