17 de març 2009

FORJA


Fa més de 6.000 anys que l’home va descobrir els usos d’un mineral molt voluble a altes temperatures i extremadament robust quan està fred. El ferro té unes prestacions inigualables, tant per la seva qualitat com per la capacitat d’adaptar-se a diferents usos i dissenys.

L’evolució de la tecnologia i els canvis en la forma de manipular el ferro o la reintroducció de tècniques com el Damasc han possibilitat crear peces amb la imatge més avantguardista i severa a les més clàssica i preciosista que poden sorprendre i adaptar-se als gustos de tot tipus de consumidors.

En l’actualitat conviuen diverses tendències en la forja artística des del retorn al modernisme o l’Art Noveau, les formes abarrocades, els dissenys de línies més sòbries o estils que en arriben des de les antípodes. Aquest eclecticisme ens permet trobar reixes o picaportes de forja amb un disseny tradicional, capçals de llit de línies modernes, els mobles més contemporanis o les escultures més trencadores. Però més enllà de la producció de noves peces no cal oblidar també la important tasca de conservació i restauració del patrimoni artístic en ferro que s’està realitzant.

A Osona tenim un artesania amb molta tradició i arrels al passat i amb molt de futur. És un dels oficis que té un relleu generacional garantit i que tot i mantenint la producció tradicional s’ha orientat cap a la realització de peça única.

Silvia Cordomi
IntroArt
Associació d'Artesans d'Osona