16 de març 2009

TALLISTA


La identitat del producte de l’escultor tallista es fonamenta en una sòlida cultura de l’ebenisteria, el treball de la fusta massissa i la cura exigent de les xapes i els vernissos. La fusta utilitzada pot ser de qualsevol tipus, sent les més valorades, les exòtiques com el banús (eben), caoba, xicranda, palissandre o nobles com la noguera, el roure, el faig, o altres fustes del país com ara til•ler i el pi que són policromades a l’oli o enllestides amb acabats naturals, daurades o tenyides amb un tint a l’aigua i cera natural.

En les mans d’un tallista aquesta fusta pren la forma de peces que van des de la imatgeria religiosa fins a elements decoratius, passant per l’escultura més moderna.

La talla requereix paciència, temps i una tècnica molt acurada, mil•limètrica, que és capaç de perfilar fins als detalls més minúsculs gràcies a la combinació del tall amb múltiples gúbies. D’aquí que, avui dia, enfront d’altres tècniques sotmeses a l’ajut de determinats mecanismes, la talla de fusta sigui preuada per la seva gran vàlua com a activitat artesanal.

Silvia Cordomi
Introart
Associació d'Artesans d'Osona