7 de des. 2011

Drap-Art 2011

Drap-Art promou el reciclatge creatiu en les seves diverses facetes des de 1995. És un projecte centrat en l’art plàstic que també toca els àmbits d’educació, sostenibilitat, economia i societat. Drap-Art organitza anualment el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya i realitza exposicions i tallers al llarg de l’any.

El festival, que es llança amb una convocatòria oberta entre març/abril, sel·lecciona al voltant de 3 projectes per l’apartat d’intervencions en l’espai públic, 4 per el d’audiovisuals, 40 artistes locals, nacionals i internacionals per l’exposició col•lectiva, 57 artistes, dissenyadors i creatius d'altres àmbits per la fira i sis tallers. A més a més ofereix uns dotze espectacles i performances, dues a tres taules rodones i una programació de cinema del medi ambient, realitzada en col•laboració del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, FICMA.

Drap-Art és una plataforma d’artistes plàstics emergents i convidats destacats pel seu treball amb escombraries, andròmines i altres deixalles materials i conceptuals. A més de la promoció oferta en el seu festival, realitza projectes al llarg de l'any. Al maig de 2011, l'associació Drap-Art va ser convidada per l'Instituto Cervantes a realitzar Reciclaje Artístico. Todo se transforma, nada desaparece, una exposició itinerant amb obres de 24 artistes de diferents punts de la geografia catalana, espanyola i hispanoamericana, que havien exposat en alguna de les edicions anteriors del Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya. La mostra compta amb obres de Joan Achon, Jana Álvarez, Rafael Arroyo Villemur, Karol Bergeret, Joaquín Carrillo “Mostixqi”, Alberto Carvajal, Gonzalo Díaz Riquelme, Norberto Fuentes, Felip Gaig, Roser López Monsò, Tere Martínez “L’Algarenya”, Ana Rita Gendrot, Raquel Gómez Dueñas “LaBuenayLaMala”, Luis J. González Martínez, Jhon Freddy Naranjo Díaz, Imanol Ossa, Cristina Pino i Gustavo Suasnábar, Ulisses Pistolo Eliza, Quim Rifà, Sixeart, Tanit Sospedra, Xisca Subias Sureda, i Armengol Tolsà-Badia “Ermengol”. A més l'exposició va comptar amb quatre artistes xinesos convidats, Bai Yiluo, Li Xiaofeng, Liu Gangyun i Sun Jiaxin. La mostra va arrencar el 29 d'abril en el stand de l'Instituto Cervantes d’Art Beijing, on es va poder veure fins al 2 de maig. Després es va exposar a la seu de l'Instituto Cervantes de Beijing, del 6 de maig a l'1 de juliol. El 4 d'agost l'exposició es va inaugurar a Xangai, on va romandre obert al públic fins al 30 de setembre, i el gener 2012 es presentarà a Tokyo.

Drap-Art també promou una nova economia: art, disseny i artesania que fan dels materials de rebuig els seus recursos. Es tracta d’un sector emergent de professionals del món dels audiovisuals, arts plàstiques, disseny, arts gràfiques, educació etc. que aposten per un modus vivendi que els permet ser socialment actius en el desenvolupament d’una economia sostenible que redueix l’impacte en el medi ambient. Drap-Art els ofereix punts de venda per als seus productes en les fires que organitza, tant en en el seu festival com en altres llocs. Amb ocasió del Dia Mundial del Medi ambient i com a projecte de dinamització del barri gòtic de Barcelona, va organitzar activitats cada dissabte a la plaça Real, del 4 de juny al 6 d'agost, i cada diumenge a la plaça George Orwell, del 5 de juny al 3 de juliol, que van incloure fires d’art, disseny i il•lustració realitzats amb materials rebuig, i tallers de reciclatge creatiu.

Drap-Art realitza tallers de reciclatge creatius durant tot l'any. Considera que és important que les futures generacions, nascudes en un món de fictícia abundància, tornin a aprendre a valorar els recursos d'una forma lúdica i creativa. El reciclatge artístic és una eina pedagògica que s’està utilitzant cada vegada més, tant en l’educació curricular, en plàstica i en educació ambiental, com en activitats extraescolars i d'oci. Drap-Art col·labora amb l'Agenda 21 Escolar de Barcelona, escoles i altres entitats de diversos àmbits. També realitza tallers de reciclatge intercultural, reconeixent el valor de comunicació social del reciclatge artístic. Col·labora amb la Xarxa de Dons Immigrades i altres entitats que promouen art i disseny, medi ambient i drets humans, tant a Barcelona (A-FAD, Galeria N2, La Xina A.R.T., La Tardor de l’Art, Hipnotik, FICMA, La Olla Express, CEPA, Fundació R de reducció de residus i consum responsable, Xarxa de Dones Immigrades, Yemanjà Associació de Dones Immigrades) i uns altres internacionals com el Water Tower Art Fest (Sofia, Bulgària), el Posidònia Festival (Formentera/Carloforte, Sardenya), Alig’Art (Cagliari, Sardenya, Itàlia), Festival du Vent (Calvi, Còrsega, França), Ökorausch. Messe für Design mit Bewusstsein, Designquartier Ehrenfeld (tots dos a Colònia, Alemanya) i Kunststoffe Berlin.

Davant la situació de crisi que estem vivint, el reciclatge creatiu és un recurs per reinventar la societat i provar fórmules de canvi per trobar nous camins. En el 2012 Drap-Art vol estrènyer els seus vincles locals i internacionals per optimitzar recursos, potenciar el moviment internacional dels artistes i incentivar la reflexió sobre la societat, els seus models de producció i consum, a més de presentar diverses propostes creatives que treballen per a un futur social, ecològica i econòmicament més sostenible.