14 de des. 2011

El Museu Tèxtil conservarà el penó del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya

Valuosa donació

01.12.2011

El Museu Tèxtil conservarà el penó del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya

Amb l’adquisició, feta dijous, el museu inicia l’estudi de la insígnia més representativa del gremi però també la menys documentada quant a origen i creació. El gremi busca conservació més òptima del teixit

El Museu Tèxtil de Terrassa ha incorporat al seu fons el penó del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya. Es tracta d’una donació permanent amb la qual el gremi cerca la conservació més òptima d’un element de gran valor històric i documental per a l’artesania catalana.

Amb l’adquisició, feta efectiva aquest dijous, el museu inicia ara l’estudi de la insígnia més representativa del gremi però, alhora, també la menys documentada quant a origen i creació. El precari estat del teixit, de seda i amb un brodat de la figura d’un teixidor, necessita una restauració que podria fer-se en un futur.

Per a Ferran Civil, sots-president segon de la Diputació de Barcelona: “Segurament això servirà perquè, entre tots, anem acabant de posar negre sobre blanc a les petites llacunes de la seva història i que, de tot plegat, en resultarà un penó magnífic i una història recuperada.”

Segons Josep Miralles, president del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya: “El Museu Tèxtil té els mitjans i recursos per mantenir aquest penó en les condicions idònies. I intentarem, amb el temps, obtenir els recursos econòmics necessaris per a la seva consolidació i posterior restauració. I d'aquesta manera, que les posteriors generacions d'artesans tèxtils, que esperem que n'hi hagi, puguin veure aquí una part de la seva història.”

El Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya es va constituir entre el 1944 i el 1946, continuant la tasca de l’antic Gremi de Mestres Teixidors, fundat el 1262, data que apareix brodada en el penó juntament amb el nom i l’escut de Barcelona, ciutat on el gremi té la seu. Una banda commemorativa de la peregrinació del gremi a Roma, l’any 1961, un medalló amb l’escut i el portador del penó també s’han inclòs en la donació al Museu Tèxtil.

Notícia de terrassadigital.cat