7 de des. 2008

Eines informàtiques


1.-SOFTCATALÀ: un portal on es poden descarregar gratuïtament programes, que un seguit de persones es dediquen a traduir en temps lliure. Els que hi treballen tenen un nivell molt alt. AVAST, un antivirus gratuït que empro. S'actualitza cada dia, surt una veueta en català que t'ho diu. No cal configurar res.
http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Avast!_antivirus_Home_Edition


2.-TALLAFOCS (també conegut per Firewall): necessari per una seguretat més gran. L'antivirus és com tenir una alarma dins de casa; i el tallafocs, com posar una porta blindada.Jo empro el Zone Alarm (en anglès o castellà), que es configura sol, és compatible amb AVAST, i té funcions més avançades quan vols restringir l'accés de determinats programes a internet.
http://www.zonealarm.com/store/content/catalog/products/zonealarm_free_firewall.jsp


3.-CCLEANER: quan treballem amb el computador, visitem webs o posem i treiem programes, es creen registres, carpetes...cada cop la màquina s'alenteix més i ha guardat un seguit d'informació que no val res. CCleaner neteja tot això.
http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:CCleaner


4.-FOTOGRAFIA: aquest permet retocar les fotos:
http://www.softcatala.org/wiki/Gimp


5.-DISSENY GRÀFIC:
http://www.softcatala.org/wiki/Inkscape


6.-COMPRESSIÓ I DECOMPRESSIÓ DE FITXERS: una eina emprada per reduïr arxius, i fer més fàcil l'enviament o enmagatzematge:
http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:WinRAR
http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:7-Zip


7.-NAVEGADOR: es diu així al programa emprat per accedir a internet. El que té Windows per defecte és el "Explorer". Jo empro Firefox, molt millor. S'hi poden afegir un seguit d'extres molt bons, anant a la barra superior EINES, i després COMPLEMENTS. Per augmentar-ne la seguretat, recomano el WOT i el NO SCRIPT.
http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Firefox


8.-MÚSICA: per a canviar el format, per exemple, passar a MP3, wav, ogg...tallar parts d'una composició i enganxar amb d'altres.Em faig les meves melodies peL telèfon mòbil amb aquest:
http://www.xtec.cat/~fbusquet/programes/audacity.htm


9.-OFICINA: l'aplicació OPEN OFFICE fa ombra a Microsoft Office, i és gratuïta
http://ca.openoffice.org/


10.-MEMÒRIA: El computador empra Ram i Rom. La primera (RAM) és la usada en les aplicacions que tenim obertes (un processador de text, el navegador, música...) FREE RAM XP PRO crea una icona a la part de baix i a la dreta de la pantalla, una petita barra de color verd i blanc, amb un nombre, que diu la memòria disponible en megabytes. En obrir i tancar aplicacions, la Ram disminueix i s'alenteix. Es fa doble clic amb el botó esquerre del ratolí sobre la icona de Free Ram, després a "GO", i allibera la memòria.

http://www.yourwaresolutions.com/software.html#framxpro


11.-DESFRAGMENTADOR: el disc dur, on es guarda la informació, no sempre rutlla tant bé com quan es nou. Guardar documents (que esborrem més tard), fotografies o programes (que sovint treiem) fa que vagin quedant espais buits en el disc, que abans havia ocupat el que hem esborrat. Aquest espais fan que la informació "es dispersi" i sigui més lent accedir-hi. Desfragmentar el disc vol dir tornar a unir la informació en un espai que fa més fàcil ser llegida.

IMPORTANT: a) Per a desfragmentar calen unes 5 hores, durant les quals el computador no es pot usar. b) El programa és de pagament, però permet descarregar una versió de proba. Un cop feta la descompressió del disc, jo trec el programa i empro "CCLEANER".
http://www.oo-software.com/home/es/


12.-ACCELERAR LES DESCÀRREGUES d'arxius: quan volem descarregar un programa, Windows porta ja instal.lada una utilitat. Però si la connexió a internet falla abans d'acabar, es perd tot el que s'ha obtingut. Aquest programa permet accelerar la descàrrega. També "talla" en bocins més petits l'arxiu (que s'uneixen sols després) i permet REANUDAR la descàrrega on s'havia interromput si es talla internet.
http://www.speedbit.com/


13.-CORRECTOR: el gmail el porta incorporat, però em sembla que hotmail, pas poc.
http://www.softcatala.org/corrector/
http://parles.upf.es/corrector/
http://www.maxigramar.com/


Aquestes són eines bàsiques, no cal ser un expert per fer-ho rutllar.

Gràcies en Francesc Fulquet (loxeixeta@gmail.com) per fer-nos arribar aquesta informació.