IBERIONA és, en aquests moments, una de les activitats de referència del sector de l’artesania contemporània a la península ibèrica.
Va prendre el seu nom del projecte inicial del Poble Espanyol de Barcelona, tal com ho va somiar Utrillo, un dels seus principals promotors. I fou fruit de la voluntat renovadora de PEMSA (empresa concessionària) i del seu assessor aleshores, Jaume Cabaní.
Es tractava de liderar la "Ciutat dels Artesans" també des de la seva vessant intel·lectual, generant un lloc de trobada que aglutinés la capacitat del sector per generar pensament i bones pràctiques. Des del seu inici s’estructurà amb la voluntat que el Poble Espanyol actués com a amfitrió i que fos el propi sector que organitzés i donés contingut a aquestes trobades. Per a això (i és una de les especificitats d’IBERIONA) es va crear un Consell Científic format pels principals actors: associacions artesanes locals (A FAD, ACC, AAOPE, Orfebres FAD), asociaciones catalanas de disseny i escoles (ADI FAD, CEADC), l’Asociación de Artesanos de España (OAE) i de Portugal (PPART).
Coordinat per Jesús-Angel Prieto (assessor cultural de PEMSA, any 2001-2003) aquest consell científic confeccionà el primer programa sota el lema EL OFICIO QUE MÁS ME GUSTA en el que es formalitzà l’estructura que caracteritzen aquestes jornades: conferència inaugural amb voluntat de debat i innovació, taules rodones sobre les bones pràctiques, grups de treball animats por relators que proposen els temes de reflexió redactant després unes recomanacions elaborades pels mateixos grups, i finalment un fòrum comú on les diferents recomanacions es consensuen amb el plenari de les jornades. Les recomanacions són més tard posades a disposició pública per ajudar a millorar el sector, tant en les seves pràctiques personals, como en les actuacions col·lectives i institucionals (el seguiment temporal ens ha mostrat com aquestes recomanacions han anat, modestament, animant el sector en tota la península).
L’any 2004, d’acord amb PEMSA i amb la FAAOC (Federació d'Associacions d'Artesans d'Ofici de Catalunya, nascuda en la primera IBERIONA), l’ A FAD passa a liderar la coordinació i organització de les trobades, mantenint PEMSA la seva col·laboració com a amfitrió i patrocinador. Convé ressenyar que les trobades han tingut bàsicament com a patrocinadors a PEMSA, a Artesania Catalunya (abans Centre Català d'Artesania, de la Generalitat de Catalunya) i a l’Ajuntament de Barcelona; comptant sempre amb la col·laboració d’Oficio y Arte y PPART.La cronologia dels lemes que han orientat les trobades i les seves recomanacions ha estat:
-EL OFICIO QUE MÁS ME GUSTA (2001)
-LA EMPRESA QUE MÁS ME GUSTA (2003)
-LA CREATIVIDAD QUE MÁS ME GUSTA (2005)
-VANGUARDIA / IDENTIDAD (2007)
La participació s’ha acostat al centenar de persones, sent el seu perfil artesans inquiets, artesans emmarcats en organitzacions professionals, tècnics de l’administració (tant local com autonòmica i estatal) i professors i investigadors.El seu impacte mediàtic en el sector és clar: revistes (OFICIO Y ARTE, MÃOS, TERRART, BUTLLETÍ AC) i fòrums Internet (NEXO i altres); mentre que en mitjans generalistes ha estat més modesta (algunes ressenyes en diaris de tirada nacional, i algun report a la televisió local).
Actualment IBERIONA es proposa donar un salt conceptual: coherent amb el seu nom iniciarà una etapa itinerant. L’any 2009, i amb el lema INNOVACIÓN SOSTENIBLE, TRADICIÓN RESPONSABLE, es convocaran a Barcelona (23 i 24 d’octubre) i serviran també per a que el Consell Científic formalitzi els protocols d’actuació per a aquesta nova etapa, que ja pot anunciar la seva primera itinerança el 2011 a Lisboa.
Es tractaria de proposar un Consell Científic amb uns membres permanents de representació històrica i geogràfica, amb la incorporació de la presència de l’Observatorio Nacional de la Artesanía i de la Fundación Española para la Innovación de la Artesanía, així como l’alternança dels representants de la zona entrant i sortint on es realitzi la itinerança.
Relació de membres que participen o han participat en el Consell Científic: AAOPE (Associació d'Artistes d'Ofici del Poble Espanyol)
AC (Artesania Catalunya, Generalitat de Catalunya)
ACC (Associació Ceramistes de Catalunya)
ADI FAD (Associació de Dissenyadors Industrials del Foment de les Arts i el Disseny)A FAD (Artistes i Artesans del Foment de les Arts i el Disseny)
CEADC (Coordinadora de les Escoles Públiques d'Art i Disseny de Catalunya)
CRAT (Centro Regional de Artes Tradicionais)
FAAOC (Federació d'Associacions d'Artesans d'Ofici de Catalunya)
FPAO (Federação Portuguesa de Artes e Oficios)
OAE (Organización de los Artesanos de España)
Orfebres FAD (Orfebres del Foment de les Arts i del Disseny)
PEMSA (Poble Espanyol de Montjuïc, SA)
PPART (Programa para a Promoçao dos Oficios e das MIcroempresas Artesanais)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada