15 de juny 2010

Els forns moruns, l’últim tresor de Breda

Amb aquest títol, els membres de la campanya “Salvem Forns Breda” organitzen, per al divendres dia 18 de juny a les 20.15 del vespre al Centre Cultural Els Forns del poble de Breda, una xerrada per debatre propostes per a la preservació d’aquestes construccions d’interès patrimonial. Hi intervindran Eusebi Casanelles (Director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya), Roser Vilardell (Directora del Museu de Ceràmica La Rajoleta), Josep Matés (terrisser i organitzador de la Cuita a l’antic forn rajoler Can Frigola) i Francesc Mas (representant de la campanya Salvem Forns Breda).


A banda de dónar a conèixer les motivacions i els fets més destacats d’aquest any de la campanya “Salvem Forns Breda”, els convidats parlaran del patrimoni industrial com a promoció turística i cultural del país, del cas concret de la recuperació de la fàbrica de rajoles Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat com a referent del Modernisme i, finalment, de com es porta a terme la cuita de rajoles a l’antic forn de Can Frigola (Les Gavarres).


El motiu d’aquesta xerrada és sensibilitzar l’opinió pública de la necessitat de buscar la implicació i el consens entre l’administració i els vilatans per aconseguir la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per als forns moruns de Breda. Mitjançant els exemples dels conferenciants s’aprofundirà en les possibilitats de reactivació econòmica i cultural d’aquests béns patrimonials tan singulars. En aquests moments, estan a l’espera que l’Ajuntament es pronunciï quant a la declaració de BCIL dels forns després que la comissió de patrimoni de la Generalitat de Catalunya a Girona emetés un informe favorable el 9 de novembre de 2009. Els responsables de la campanya alerten que de la trentena de forns que hi havia a mitjans del segle XX, en queden menys d’una cinquena part i que convé protegir-los tractant-se d’un bé en perill d’extinció arreu del país.


Investigant projectes similars que han desenvolupat altres pobles per donar rellevància a allò que els és propi i que els ha permès prosperar, els responsables de la campanya creuen que a Breda té plenament sentit declarar BCIL els forns moruns i crear a l’entorn d’aquests forns un centre d’interès sobre el món de la ceràmica, tenint en compte tant els aspectes més museístics com els que van adreçats als artistes i el públic en general: escola de ceràmica, tallers monogràfics per a públic especialitzat, fira de ceràmica, cuita tradicional, etc. D’aquesta manera, Breda es pot convertir en un punt de referència no solament dels artistes i estudiosos sinó també d’un turisme de tot l’any que busca, cada vegada més, centres d’interès relacionats amb la cultura popular i industrial.


Per a qualsevol altre aclariment, adreceu-vos a Francesc Mas (616 54 13 57)