11 de juny 2010

Laboratori de Fabricació

LABORATORI DE FABRICACIÓ és un conjunt d’activitats (exposicions, laboratoris de fabricació en temps real, tallers, conferències, etc.) amb què es pretén una aproximació a les noves tecnologies de fabricació digital tridimensional.

Nous escenaris del disseny i la producció tridimensional

La propera activitat que proposa el DHUB és en realitat un conjunt d’activitats (exposicions, laboratoris de fabricació en temps real, tallers, conferències, etc.) amb què es pretén una aproximació a les noves tecnologies de fabricació digital tridimensional, un fenomen en evolució constant que implica canvis radicals del disseny i dels seus processos productius.

El format expositiu del Laboratori de Fabricació es planteja com una infraestructura oberta la configuració inicial de la qual es modificarà i s’ampliarà amb continguts nous que s’aniran produint simultàniament; d’aquesta manera es consolidarà una anàlisi contínua del nou context productiu.

Els objectes que sorgeixen a partir de les noves eines tecnològiques (software i màquines de control numèric computat, CNC) i la seva capacitat per produir en massa de forma personalitzada (masscustomization), juntament amb sistemes de disseny de codi obert (algoritmes interactius), posen en qüestió definitivament el tradicional paradigma model/sèrie propi del disseny industrial.

Les tecnologies de fabricació digital obren perspectives noves als professionals del disseny del segle XXI i fan que la metodologia projectual sigui més flexible i capaç d’adaptar-se a necessitats diferents i canviants.

L’impacte d’aquest nou paradigma tecnològic afecta totes les fases del procés de producció: des de la concepció fins a la materialització, de la distribució al consum; i obre la porta a la utopia de la participació, la personalització i la peça única.