29 de jul. 2010

Suport Associatiu i la Reforma Laboral

Reforma Laboral: resum i quadre comparatiu

PDF | Imprimir | Trametre a un amic |
|
Imatge de treballadors

El mes passat el Govern va aprovar el Reial Decret 10/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball. Des de Suport Associatiu hem volgut fer una anàlisi detallada dels canvis introduïts per la nova norma i de quines possibles implicacions pot tenir per a les entitats del Tercer Sector.

Tot i que la Reforma neix amb l’esperit d’aconseguir més estabilitat laboral i més llocs de treball, el cert és que el text no ha aconseguit convèncer tothom i són molts els escèptics que dubten que pugui assolir el seu objectiu.

Les entitats i les associacions del Tercer Sector saben perfectamentque, més enllà d’una norma, l’ocupació només s’incrementa quan hi ha oportunitats d’intervenció, i una clara i inequívoca predisposició per part d’aquells que poden generar aquestes oportunitats.

A continuació mostrem un quadre comparatiu on s’ha intentat reflectir d’una forma entenedora les aportacions que fa la Reforma Laboral, allò que ha canviat la nova norma i alguns comentaris sobre cadascun dels aspectes que s’hi modifiquen.

Tanmateix, com sol passar amb la normativa legal, poc es té en compte l’ocupació al Tercer Sector i als sectors socials en general, i això s’evidencia amb modificacions introduïdes per trobar mecanismes que facilitin els expedients de regulació, les extincions objectives o les reduccions i suspensions de contracte, però en cap cas s’entra en modificacions que premiïn o facilitin l’ocupació quan, a més, la feina reverteix en un bé social.

Poc s’espera, doncs, d’aquesta Reforma, que també patirà modificacions i esmenes en el seu procés en el Congrés i, per tant, està condemnada a tenir una curta vida jurídica, si més no, com a text íntegre.

I malgrat que trobar solucions en temps de crisi resulta sempre difícil i poc gratificant, es troba a faltar certa determinació en intentar construir unes normes preventives i no reparadores, que, com en el cas de la Reforma Laboral, estan pensades a curt termini i on la flexibilitat per a uns s’entén com a precarietat per a altres.

Sigui com sigui, des de Suport Associatiu us volem mostrar comparativament els trets de la Reforma Laboral i de quina manera pot ajudar les entitats del Tercer Sector en la seva gestió de persones i les seves vicissituds laborals.


Quadre comparatiu de la Reforma Laboral

Descarregueu el quadre comparatiu de la Reforma Laboral 2010.