Article per “Comerç Actiu”
AUTÒNOMS: UN MON DE PRIVILEGIATS ?
El concepte que algunes persones tenen del mon del autònom és, si més no, peculiar. Entenen que es tracte d’una figura rara i difícil de qualificar: pensen que és un privilegiat laboral perquè no depèn de ningú, només de si mateix, que treballa en la mesura de les seves necessitats, sense cap horari laboral i que no ha de donar cap explicació dels resultats de la seva feina. Que fa i desfà com vol, es a dir, un autèntic privilegiat. La cirera que guarneix aquest concepte es quan parlen de les avantatjoses condicions que rep l’autònom per prestacions socials, i estan convençuts que les obligacions fiscals també son “de champions”.
D’aquesta manera tan simple, potser un tant exagerada, és el que pensen de l’autònom una bona part “de la societat civil”. Però també hi ha un bon grapat de persones “de la societat no civil” que pensen així, i aquest últim grapat és mes preocupant i perillós (pel autònom), no només pel que representen, si no per a qui treballen. Del mon de l’autònom aquestes persones no hauran sentit parlar, per exemple, de prestació social pel cessament d’activitat, de separació del patrimoni personal del professional, o de reconversions sectorials en el transport, el comerç o en activitats agrícoles i ramaderes. És lògic que no hagin sentit parlar “d’aquests privilegis” de l’autònom perquè no els tenen, així de senzill.
La realitat de l’Estatut del Treball Autònom es que ha solucionat una part del desemparat mon de l’autònom, però encara hi ha una altra part que presenta carències que obligatòriament s’han de resoldre perquè afecte a un important número de persones treballadores, més de 3.240.000 autònoms en tot el país i perquè creiem que és de justícia solucionar les situacions discriminatòries que pateix aquest col·lectiu.
A Catalunya tenim més de 560.000 autònoms i des del gener de 2008 s’han perdut a prop de 35.000 que han deixat de cotitzar. Esta última és una xifra freda i sagnant que en molts casos amaguen veritables drames laborals, familiars i econòmics.
El passat dia 10 de juliol, la Taula d’Autònoms de Catalunya i FS TRADE-CCOO vam fer lliurament al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya un document aprovat per les dues organitzacions titulat “10 PROPOSTES DE SUPORT AL TREBALL AUTÒNOM A CATALUNYA” que recull un seguit de mesures que poden ajudar a superar en millors condicions la actual situació de crisi. El Departament de Treball ha de constituir amb caràcter d’urgència el Consell Català del Treball Autònom, on l’administració, les organitzacions empresarials, sindicals i del treball autònom més representatives a Catalunya siguem capaços de desenvolupar aquelles accions que ajudin a aquest col·lectiu tan important per l’economia catalana.
Si ens distraiem en el temps i deixem passar aquesta ocasió sense implicar-nos de veritat, haurem perdut una gran oportunitat per sumar confiances.
Emiliano Maroto
Coordinador General
Taula d’Autònoms de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada