4 de juny 2009

BLACKSMITH FESTIVAL-2009. UKRAINE, IVANO-FRANKIVSK


Barcelona 15 de Maig de 2009

BLACKSMITH FESTIVAL-2009. UKRAINE, IVANO-FRANKIVSK

Durant els dies 8, 9 i 10 de Maig s´ha celebrat a Ivano Frankivsk, Ukraine, el BlaksmithsFestival 2009.

Aquest festival aplega a forjadors de tot el món, amb la intenció de compartir experiències, treball i coneixement.

L´Associació de Forjadors de Catalunya AFoC, ha participat amb una delegació formada per Rafel Artigas, 
Rafel i Oriol Balsells i Guillermina Morales, que han viatjat per representar i donar a coneixer la forja de Catalunya, la seva història i la seva actualitat.

El dia 8 de maig al matí l´obertura del Festival s´inicià amb la inscripció de més de 300 participants i amb la realització de les obres per l´escultura col.lectiva inspirada en les “eines tradicionals i l´art en forja.”

Després de dinar s innaugurà oficialment el festival amb la presentació de l´escultura col.lectiva de l´edició anterior, ja acabada i col.locada al carrer. També es va fer entrega a la delegació d´Australia de fulles i fruits d´eucaliptus per la construcció d´un arbre solidàri en cooperació amb els forjadors de tot el món per recordar els devastadors incèndis que han patit recentment.”The tree project”.

La tarda donà pas a un seguit de conferències:

Rostyslav Shamahalo, de la Lviv Academy of Arts, va fer la seva presentació sobre L´Art del metall a Ukraine.

Uri Hofi (Israel) va acostar al públic la seva experiència amb la forja des de les seves vivències personals.

Víctor Burduk (Ukraine) presentà el treball col.lectiu de “The ring of European Cities of iron works”.

Vasiliy Kondurov (Rusia) mostrà fotografies del Festival “Golden Dvutavr” i dels treballs realitzats a la ciutat de St. Petersburg.

Richard Quinnell (Gran Bretanya) Va presentar la “British Artists Blacksmiths Assotiation” i va parlar de l´actualitat de la forja a la Gran Bretanya.

Pvol Zlatos (Eslovàquia) Va mostrar els seus treballs i també els dels seus alumnes dels últims 3 anys.

Guillermina Morales(Catalunya) Va presentar juntament amb la col.laboració del dr.Pere Molera de la Univesitat de Barcelona, Facultat de Química i Departament de Cències dels Materials i Enginyeria Metal.lúrgica, la història de la forja a Catalunya, des de l´any 1000, amb la Farga, fins a l´actualitat amb la presentació de l´AFoC.

El sopar (carregat de Vodka) va durar fins entrada la matinada.

El dia 9 de Maig de 9 a 5 de la tarda les delegacions acabaren les obres que s´anaren col.locant en un gran marc de forja.

La fotografia del grup sencer va ser molt emotiva davant la obra col.lectiva després del treball...

Concerts i actuacions van acompanyar durant el dia la jornada i a la nit el sopar donà pas a una gran festa.

El dia 10 es va iniciar amb la innauguració de l´Exposició de Forja Ornamental a l´Artists Union Hall amb obres d´arreu del món.

El festival va concloure després d´una sortida de 3 autobusos per visitar les muntanyes de Kamianets.

A dia d´avui, aquest tipus de Festivals han passat a ser molt importants per als forjadors. Són trobades per aprendre i compartir que han sortit de la intimitat dels tallers, però que es centren al voltant de la fornal, com així ha succeït des de fa molt més de 1000anys.

No es pot ser forjador des de la teoria. De fet la teoria existeix després del treball per consolidar-lo i ajudar-lo en el seu desenvolupament. Per això la pràctica d´aquest ofici continua éssent vital de cara al seu aprenentatge.

Avui molts mestres no tenen descendència i per salvaguardar el seu coneixement s´han creat escoles, associacions i trobades de forja arreu del món.

La participació de Catalunya amb AFoC per primer cop en aquest festival, ha tingut una acollida excel.lent i ha despertat un gran interès cap a les nostres terres.

L'aportació del coneixement científic sobre la Farga del dr.Pere Molera en la conferència, ha estat molt interessant, donat que molts dels països participants desconeixien aquest important procés d´extracció del ferro, que s´inicià a Catalunya a l'any 1000, que es va exportar a molts indrets del món i que s´utilitzà fins ben entrat el 1900.

Els forjadors catalans rèben ara un suport internacional que s´espera ajudarà a consolidar aquest ofici també al nostre país com així està succeïnt arreu del món.

Guillermina Morales.
Associació de Forjadors de Catalunya