4 de juny 2009

Video - IX Trobada de Forjadors


A la Fàbrica Vella

ALPENS

23 i 24 de maig de 2009

Es tracta d’un DVD de 30 minutos de duració, dividit en dues peces, que té com a eix principal el procés d’elaboració de l’Arbre de Vulcano, una obra de forja realitzada per més de 60 ferrers i forjadors en motiu de la IX Trobada de Forjadors celebrada al poble d’Alpens (Barcelona) els dies 23 i 24 de maig de 2009.

L’elaboració d’aquesta escultura està coordinada pel Mestre Forjador Miquel Xirau, veí de Vilanova del Vallès i reconegut arreu com a referència en el món de la forja, juntament amb Enric Pla, ferrer d’Alpens i “hereu” del Mestre Joan Prat, l’antic ferrer d’Alpens.

Al DVD s’hi troba una presentació del poble d’Alpens amb una petita mostra dels elements de forja que es poden veure contínuament pels carrers del poble com són poms de portes, reixes i marcs de finestres, faroles, picaportes, baranes, etc. Un cop dins del poble, la seva alcaldessa Montse Barniol, explica breument la història de la trobada de forjadors d’Alpens i el projecte de l’Arbre de Vulcano mentre al seu darrera ja es poden veure els forjadors treballant en les diferents peces de l’escultura.

Mentre el projecte avança, un ferrer provinent de Navarra explica la indumentària que ha de portar qualsevol que treballi amb el ferro, i se’n mostren exemples a través de les persones que estan treballant a Alpens. Més endavant, dues joves expliquen les seves experiències com a dones que es dediquen a la forja. Una d’elles és mestra i l’altra ha muntat el seu propi taller amb la intenció de dedicar-se a aquest ofici i recuperar-lo a la zona d’Osca on viu, que era antigament un barri de ferrers. Totes dues destaquen la oportunitat que representen les trobades com la d’Alpens perquè la gent jove aprengui les tècniques dels Mestres.

La següent intervenció, després d’haver seguit l’evolució del projecte de l’Arbre de Vulcano, és la de Miquel Xirau, que aporta més detalls sobre l’escultura i la manera com s’està portant a terme. El Mestre destaca que tots els forjadors que estan treballant per fer l’Arbre ho fan de manera desinteressada, per amor a l’art. I això, diu, no passa a tots els oficis. L’atenció se centra ara en l’avenç del projecte amb l’acabament d’algunes peces i el seu ensamblatge amb el tronc de l’Arbre. Posteriorment s’aixeca l’escultura amb l’ajuda d’una grua i es procedeix a soldar-la damunt d’una placa de formigó col·locada a terra.

A la segona part del DVD s’hi pot veure l’exposició de les peces comentada per l’escultor i ferrer d’Alpens, Enric Pla. Aquest destaca, a més, el patrimoni de forja que hi ha al poble i comenta que és un museu de forja al carrer. També vol remarcar la importància de la figura de Miquel Xirau, tot afegint que el fet de tenir-lo a la Trobada d’Alpens ha atret molta gent del sector.

Finalment es visualitza l’entrega de premis als guanyadors del 1r Premi Alpens de Forja Artística que, tot i ser ser la primera edició, ha comptat amb el concurs de 26 peces. L’alcaldessa d’Alpens és l’encarregada d’entregar el Premi de Joves Forjadors a Santi Farrés per la seva obra “L’Espina”. David Places, responsable d’Artesania Catalunya destaca la gran resposta que ha tingut el sector en la trobada i fa entrega del Premi Joan Prat de Forja Artística a Juan Andrés Rebolledo Ocampo per l’obra “Diabòlica catalana”. El ferrer Enric Pla explica els detalles i la complexitat d’aquesta obra mentre la veiem en primer pla. Per acabar, Enric Pla i l’alcaldessa del poble fan entrega del Premi a la Divulgació de l’Ofici a Miquel Amblàs, persona molt vinculada a la Escola d’Arts i Oficis de Vic. La jornada es tanca amb un fragment de la conferència sobre la història de la forja que ofereix el mateix Miquel Amblàs.

Poden encarregar aquest dvd trucant al telèfon 639 66 95 96. El seu preu és de 18 euros (IVA i serveis de Correus inclosos).

Esperem que sigui del seu interès.

Eixmedia SL