



El blog de la FAAOC
Acte inaugural, divendres 30 d'octubre a les 20h
Clavem la mirada al terra, al terra humit i argilós. Incrustem les mans, els braços fins a les aixelles i d’una estrebada arrenquem tot allò que palpem.
Encuriosits observem les formes primitives per comprendre, per aprendre, per sentir, per unir. Què són?
Arrels. Arrels que teixeixen el subsòl creant connexions com un sistema nerviós, sanguini, neuronal. Arrels que permeten les formes, que donen un lloc de ser, que ens alimenten i ens nodreixen, ens permeten créixer i donar fruits.
Si sóc d’aquí puc anar allà, si sé on sóc puc transformar. Ara és present, present és consciència, consciència és el tot. Qui som? Arrels.
Marta Petit
L’exposició es podrà visitar fins el 29 de novembre de 2009.
Horari de visita:
Dimarts
Dissabtes : d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h
Diumenges i festius: d’11 h a 14 h
Claret Serrahima/Oscar Guayabero (Avui, 29 juliol de 2009)
L'art ha mort, temps era temps. No en som experts, però certament veiem que si l'art no és mort, agonitza. La pregunta és: qui l'ha mort? Suïcidi? Mort natural? Assassinat? Creiem que ha estat un crim, però no tenim gaire clar si voluntari. El culpable és el mateix que ja fa més d'un segle va matar Déu: el tàndem ciència i tecnologia. Potser podríem parlar més d'un virus que d'una mort violenta. La ciència ens ha inoculat el virus de la realitat, de la recerca de la veritat, de buscar sempre el perquè lògic de les coses. Encara queden moltes preguntes per respondre, però el mètode científic ha esborrat de l'imaginari col·lectiu l'obscurantisme, les supersticions i tot un plegat de creences que intentaven donar respostes a fenòmens no explicables a simple vista. Aquests fenòmens que s'atribuïen als Déus i que l'art explicava.
Tanmateix, la fe cega en la ciència és tan perillosa com el fonamentalisme religiós. Bé, un cop Déu va morir, en alguns àmbits l'art el va substituir. Els museus van agafar el relleu de les catedrals i l'art, abans al servei de l'Església, es va posar al servei dels directors dels museus. Ens apropàvem a les galeries amb el silenci i la devoció d'un creient. La capacitat de l'art com a mèdium amb el transcendent es va fer evident. Amb l'aparició de les avantguardes a principis dels segle XX, els artistes assoliren el rol de gurus capaços de portar-nos a un món millor o almenys un món nou. L'art modern es caracteritzava per la seva capacitat transformadora. "L'art pot morir, el que compta és que hagi escampat gèrmens a la terra", deia Joan Miró fa una pila d'anys.
Amb la postmodernitat i la pèrdua de respostes, la caiguda dels dogmes, l'aparició del cinisme en l'art anul·la la capacitat de transformar perquè ja no es creu ni ell mateix. L'art deixa de creure en l'art i mor. Són altre cop la ciència i la tecnologia les que prenen el relleu i transformen el món constantment. D'altra banda, l'eclosió del mercat devorador fa de comissari mundial decidint qui i què es ven, i per tant cap a on ha d'anar a l'art. Ara hi ha qui diu si toca art social, art de gènere o art de concepte. Amb les dites tendències del mercat, l'art ha deixat de ser lliure.
I si l'art ja no es un mediador amb el més enllà, amb el transcendent, si també ha perdut la seva capacitat transformadora i ha deixat de ser un territori de llibertat, ¿què en queda?
El gest, el traç, la destresa, l'habilitat, el gust, la saviesa, l'experiència personal, i sobretot l'experimentació. Això és el que queda i això és, en el millor dels sentits, artesania. És a dir, pintar una marina podia ser art al segle XVIII, però ara és conceptualment artesania. Un cop la indústria ha usurpat gran part del paper de l'artesania en la tasca de generar estris domèstics, aquesta ha cercat altres territoris; la recerca plàstica n'és un. L'artesania ha augmentat les seves pretensions estètiques i artístiques i l'art ha perdut les seves. Així doncs, on és la diferencia? La capacitat dels artesans per ja no repetir processos ancestrals, sinó, sense perdre aquest llegat, experimentar, els situa en un territori pròpiament artístic.
Un altre camí és quan l'art analitza, documenta i dissecciona la realitat. Si l'art clàssic retratava la realitat, a banda de servir de propaganda i de descodificar misteris i mites, durant les avantguardes els artistes van ignorar la realitat per fer-ne una de nova. Ara el que pot fer l'artista es descodificar, ja no el més enllà, sinó la mateixa realitat, cada cop més complexa. A voltes amb ironia, sovint amb crítica social, l'art pot ser un vehicle, no per cercar respostes als nostres problemes com a societat -ho hem dit: ha perdut la seva capacitat transformadora-, però sí per plantejar preguntes. L'art pot prendre el camí del cinema, que ha trobat en el documental una sortida a l'esgotament del format. Funciona així com l'aixecament d'acta de la realitat. Com a notaris, els artistes prenen nota d'allò que sovint no volem veure però que tenim davant dels nassos.
La ciència, la tecnologia i el mercat són els nous déus i han mort l'art. Descansin tots dos en pau. Emplenem els museus de ciència, però també d'artesans. Esquivem el mercat amb l'amateurisme, utilitzem l'art per sacsejar la realitat, a veure què cau. Apropiem-nos de la tecnologia, i així com l'artesania és l'art aplicat, fem de l'art del segle XXI tecnologia aplicada.
EL GUAYABERO, CURADOR, PARADISSENYADOR (http://guayabero.net)
Benvolguts/des,
El divendres a les 19h inaugurem l'exposició de joieria portuguesa "Paradigmes" que restarà oberta fins el 15 de novembre.
Paradigmes planteja la recreació d'antigues tècniques de joieria adaptades al context contemporani.
L'exposició és a la sala d'actes d'Artesania Catalunya, C/Banys Nous, 11, Barcelona.
Adjuntem imatge de l'exposició.
Atentament,
REMEMBRANÇA DE RODOLF TUR I FAMÍLIA
amb motiu de l
ANTOLOGIA ARTÍSTICA DE RODOLF TUR
Xerrada en què intervindran Josep Lladó, Joan Nogueras, Joan Pannon i Lluís Serra.
La filla del pintor i també artista
a
T’HI ESPEREM !!!
Benvolguts i benvolgudes,
L’exposició és una mostra de les diverses artesanies que podem trobar actualment a les comarques pirinenques i prepirinenques de Catalunya i pretén fer conèixer l’artesania en totes les seves vessants: des de la creativitat de l’artesà i artesana per dissenyar l’objecte, els materials i processos que utilitza fins la comercialització dels objectes i la seva funcionalitat en la vida quotidiana actual; tot un recorregut que convida al públic a conèixer-la, despertant els sentits.
Actualment la podeu visitar a Sort (Pallars Sobirà) fins el proper 30 d’octubre i posteriorment a Puigcerdà (Cerdanya) a partir del 4 de novembre.
Agrairem podeu fer difusió de la mateixa a les persones, col·lectius i entitats que creieu, els hi sigui d’interès i esperem que gaudiu d’ella.
Una abraçada,
Associació Teixit Rural
ITINERÀNCIA:
Pallars Sobirà: Sort
Sala d’Exposicions de l’Arxiu Comarcal (c/ de Joaquim Sostres, s/n)
Del 16 de setembre al 30 d’octubre de 2009
Dilluns a divendres: 10.00h a 14.00h
Dissabtes: 11.00h a 14.00h i de 17.00h a 19.00h
Diumenges: 11.00h a 14.00h
Cerdanya: Puigcerdà
Museu Cerdà
Del 4 de novembre al 4 de desembre de 2009
Dimarts a dijous: 10.00h a 14.00h / 17.00h a 20.00h
Divendres i dissabtes:10.00h a 13.30h / 17.00h a 20.00h
Diumenges:10.00h a 13.30h
Val d’Aran: Arties
Glèisa de Sant Joan d’Arties
Del 3 de febrer al 9 d’abril de 2010
Dilluns a dissabte: 17.00h a 20.00h
Garrotxa: Sant Joan les Fonts
Centre Sociocultural
De l’1 al 31 de maig de 2010
Caps de setmana i festius: 11.00h a 14.00h i de 17.00h a 20.00h
Entre setmana: visites concertades per grups i escoles (Tel. 972290591)
*****
Més informació: www.rurart.net
Associació Teixit Rural
Tel. 675 505 187
............................................................
Estimados Amig@s, ya está en la red el Boletín de nuestra Asociación correspondiente al mes de Octubre. En él podréis encontrar, entre otros, los siguientes temas:
- Exposición en el MAVA.
- Congreso "Transparencias".
- Tiffany en París.
- Exposición en Badajoz.
- Entrevista a Igor Obeso.
- Encuentro en Andorra.
- Congreso en Linares.
- El vidrio en Argentina y en Valdemorillo.
Podréis acceder a este nuevo Boletín a través del siguiente enlace:
http://www.amigosmava.org/Boletines/Boletines09.htm o directamente a través del enlace http://www.amigosmava.org/Boletines/Boletines/Octubre09.htm
Saludos cordiales.
--
Presidente.
Amigos del Museo de Arte en Vidrio.
www.macmuseo.tel
www.amigosmava.org
Nos complace presentarle la 14ª edición de “L’Artigiano in Fiera”, la feria de artesanía y cultura más importante a nivel Internacional que se celebra en Milán del 5 al 13 de Diciembre 2009.
L’Artigiano in fiera” es una manifestación donde el publico se sumerge en las atmósferas típicas de cada país del mundo. Artesanía, Gastronomía, Oferta Turística, Cultura y Tradiciones son los elementos que hacen de cada región un lugar único y espectacular que atraen al público participante. En la última edición, más de 3 millones de visitantes acudieron al salón, de entre los cuales 30.000 eran profesionales del sector, y visitaron entre otros el Pabellón España que ya contaba con una nutrida presencia de empresas de todo el país.
Esta feria se posiciona entonces como una ocasión de negocio imprescindible, tanto por sus números como por el periodo en que se desarrolla ya que tiene lugar antes de la época navideña y durante unos días festivos para la ciudad de Milán.
La entrada gratuita permite a un público en búsqueda de nuevas ideas para regalos originales encontrar productos típicos y creaciones que sorprendan por su autenticidad.
La Cámara de Comercio Italiana de Barcelona, promotora en exclusiva de esta manifestación para España, se complace en atenderle gratuitamente en toda la gestión y organización de su participación.
Además organizamos para todos aquellos expositores que lo necesitan un servicio de transporte colectivo de la mercancía con la finalidad de rebajar costes.
Quedamos a su disposición por cualquier aclaración y le enviamos un cordial saludo,
687474703A2F2F7777772E6573746164697374696361736772617469732E636F6D2F65737461646973746963617320677261746973![]() |
Estadisticas Gratis |