16 de març 2010

Els artesans de Vila de Madrid protesten pel canvi d'ubicació

BARCELONA

Els artesans de Vila de Madrid protesten pel canvi d'ubicació

| Desacord entre districte i paradistes per canviar la mostra a George Orwell | Parcs i Jardins ultima la reixa
Albert Balanzà
Un dels cartells de protesta penjats ahir a la plaça

Un dels cartells de protesta penjats ahir a la plaça
AVUI

L'Associació d'Artesans de la Plaça Vila de Madrid tornen a estar en peu de guerra pel desacord que els enfronta amb el districte de Ciutat Vella des de fa mesos, que s'ha saldat amb el tancament de les parades sense ubicació alternativa mentre duren les obres d'aquell tram del carrer Canuda. Les obres van començar el 25 de gener i el districte calcula que no estaran acabades fins d'aquí quatre setmanes, amb un retard que s'ha fet evident a causa de les pluges.

Els artesans, després que els contactes periòdics que mantenen amb el districte no han arribat de moment a bon port -hi ha una pròxima reunió sense data-, per internacionalitzar el conflicte, van forrar ahir la plaça i els comerços amb uns cartells de protesta en els quals adreçaven un missatge directe a la regidora de Ciutat Vella, Itzíar González: "Senyora regidora, els artesans som cultura".

Una de les portaveus dels artesans, Gemma Llobet, va justificar ahir la nova campanya de protesta perquè es consideren "expulsats de la plaça sense alternativa" i va criticar que l'Ajuntament "ens fa servir d'assistents socials, com a simples reactivadors d'una zona".

La negociació sobre la remodelació de la plaça Vila de Madrid, que afecta altres elements que ja s'estan posant en solfa com el canvi d'ubicació dels bancs, la definició d'una zona de jocs infantils i el tancament parcial de la plaça amb una reixa en la qual Parcs i Jardins ja treballa, s'ha encallat des del moment en què els artesans ja han rebutjat per motius d'inseguretat o de llunyania fins a quatre propostes de reubicació. La principal proposta del districte passava per traslladar els paradistes a la plaça George Orwell, al final del carrer Escudellers, però també s'han apuntat altres espais igualment desestimats pels artesans com la plaça de la Universitat, un lateral de la plaça dels Àngels i la part baixa de la Rambla, on ara hi ha la carpa de Rambleros.

Carpa informativa

Els artesans completaran aquests dies l'encartellada amb una carpa informartiva per explicar als vianants la seva problemàtica i remarquen que cada dia que passa perden diners pel seu caràcter professional autònom. Ni els artesans ni les fonts municipals consultades no donen per trencat el diàleg, però, segons Llobet, l'objectiu últim dels paradistes continua sent que puguin tornar al mateix lloc on han estat en els últims deu anys quan s'acabin les obres.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 32. Dimecres, 10 de març del 2010