12 de març 2010

L’ànima del buit Escultures en vidre i ceràmica de Pilar Aldana-Méndez


Del 16/02/10 al 18/04/10
Artesania Catalunya, Banys Nous, 11


L’ànima del buit és l’ànima creadora, la força oculta que dóna sentit a l’existència, a les formes del vidre. És el buit que construeix l’atuell de fang, l’únic capaç de donar-li el seu veritable significat.

I és aquest espai misteriós amagat dins l’atuell de fang, l’enigma d’un buit que no podem mai abraçar i el gran desig d’habitar dins els seus racons silenciosos els que m’han portat a realitzar les escultures que presento en aquesta exposició.

Les obres

Una sèrie d’escultures realitzades en vidre segueixen el ritme interior de les peces de ceràmica. Podria ser l’aigua, l’aire, alguns grans d’arròs o la brasa viva els que podrien habitar aquestes peces, però ens trobem amb el vidre; la seva naturalesa, força i transparència ens permet sentir el misteri amagat dins les peces de fang.

Les escultures en vidre massís han estat realitzades amb la tècnica de fusió en motlles de sílice utilitzant vidre òptic de màxima qualitat que dóna una transparència, una brillantor i una resistència molt especials.

Les peces de terrissa negra escollides per a l’exposició tenen usos singulars. Hi trobareu l’emblemàtic udu, instrument musical africà; les escalfetes, atuells per escalfar amb brases; el brescador o fumer, per fer fum a l’hora d’anar a brescar les abelles, entre altres.

Totes les peces ceràmiques han estat realitzades pel ceramista Josep Matés Porcel, artesà i artista reconegut pel seu treball en terrissa negra, feta a la roda i cuita amb llenya en un forn morú i per la seva recerca de formes tradicionals de la ceràmica de l’Empordà. Algunes de les peces han estat realitzades per encàrrec i altres han estat triades al seu taller.

Pilar Aldana-Méndez, escultora d’origen colombià, viu i treballa a Catalunya des del 1985. Ha realitzat més de trenta escultures públiques per a espais naturals a Europa, Àfrica i Amèrica.

Exposa regularment obra en vidre i en pedra. Trobem referències de la seva obra a revistes d’art, catàlegs i pàgines web de museus i parcs d’escultura.

www.pilaraldana-mendez.blogspot.com
www.aldana-mendez.com

Durant l’exposició es projectarà permanentment el vídeo Escultura en vidre. Imatges de processos per a l’execució d’escultures en vidre entre els anys 2004 i 2007.
Sala d’actes. Durada: 15 minuts.

Agraïments

Jordi Vidal - Vidal Glass
Ferran Collado - Vidres Collado
Lluis Roca - Cristalls de Lluis Roca
Eugeni Guell - Propaganda.cat
Emili Armengol - Escultor
Oscar i Pablo

Activitats paral·leles

VIDRE ACTUAL
Dijous 8 d’abril
A les 18.30 h: “Noves aplicacions en el vitrall i l'artesania en vidre”
Conferència a càrrec de Jordi Vidal, Mestre Artesà Vidrier.
Vidal glass, vitralls tradicionals i contemporanis.
Investigació sobre els nous avanços de la tecnologia del vidre amb una selecció ample i rigorosa d’aplicacions a l’arquitectura.

A les 19.30h: “Escultura pública en vidre: risc, innovació i tècnica”
Conferència a càrrec de Pilar Aldana-Méndez, escultora. Investigació sobre l’escultura en vidre de gran format arreu del món amb un recull dels treballs més arriscats i innovadors a nivell conceptual i tècnic.