4 de maig 2010

Torneria

La torneria és un sector consubstancialment osonenc, o més ben dit, de la Vall de Ges. El 95% de les empreses i treballadors que es dediquen a la torneria de la província de Barcelona estan ubicats a Sant Pere, Sant Vicenç i Torelló.

A partir d’un ofici artesà amb molta tradició i arrelament, el torner de fusta i banya, que amb l’arribada de la industrialització es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil; actualment trobem un sector que està en un procés de profunda recessió.

El teixit productiu el formen nombroses microempreses familiars de segona i tercera generació que durant anys han desenvolupat un producte artesà de qualitat. Però davant de la competència (interna o externa) la seva estratègia ha estat lluitar en costos baixos i això els ha portat a entrar en una espiral de preus a la baixa, treballant amb uns marges cada vegada menors i optant per disminuir estructura.

Com que són els clients qui tradicionalment han incorporat valor al producte, i per tant el marge, tant en el disseny, la comercialització, l’assemblatge, la publicitat, etc, s’ha d’apostar per introduir canvis en el sector: nous productes amb valor afegit, nous usos o noves formes de comercialització i distribució, atendre demandes de producte de sèries curtes, personalitzades, molt vairades que permeti combinar el treball artesanal i la tradició amb les innovacions o exclusivitat que el mercat exigeix.

Silvia Cordomí
IntroArt