10 de nov. 2009

Osona, terra de pessebres

Osona és terra de pessebres, així ho demostren les múltiples associacions, grups i entitats de pessebristes que presenten les seves exposicions any rera any (Roda, Centelles, la Vall del Ges, etc). Els diorames són un llegat etnogràfic de primera magnitud que es manté gràcies al treball desinteressat de centenars de pessebristes. que no estalvien ni mitjans ni esforços per bastir les seves creacions.

El pessebre diorama, conegut també amb els noms d’artístic o bíblic, que a diferència del popular està format per panorames tancats, és un exemple clar que tota obra d’art desprèn un missatge o sentiment. Els seus artesans saben més que ningú suscitar tot un conjunt de condicions ambientals en què es desenvoluparan les escenes bíbliques amb els seus protagonistes corresponents.

Amb materials com el cartró, el guix, el suro o la fusta de balsa es recreen de forma minuciosa i preciosista l’establia amb el nen Jesús, l’àngel, Maria, Josep, el bou i la mula; el seguici dels Reis d'Orient… que davant d’un fons corbat, pintat i amb efectes d’il·luminació simulen entorns realistes amb sensació de profunditat, lluminositat oferint grans possibilitats artístiques i d’evocació. La seva realització representa una manifestació de catequesi, tradició i molt sovint una lliçó de bon gust artístic.

Silvia Cordomí
IntroArt